Telefoon: +31 (0)70 427 68 34
Mobiel: +31 (0)6 209 790 25
E-mail: info@maartenmens.nl
<span>Dagvoorzitter</span>

Dagvoorzitter

Uitgangspunt: meedenken over de inhoud en de vorm. Geen genoegen nemen met makkelijke antwoorden of stellingen. Erin duiken en mensen meetrekken.

Iedereen kan een microfoon in zijn hand houden en vragen stellen. Het leiden van een discussie, een debat of een symposium vraagt om veel meer. Het moet boeien en de deelnemers het gevoel geven dat ze iets bijzonders meemaken.
De presentator speelt daar een cruciale rol in. Door verbanden te leggen, mensen op hun gemak te stellen, maar ook uit de tent te lokken. Door brutaal te zijn, maar niet teveel de aandacht op zichzelf te vestigen. Door met humor mensen uitspraken te ontlokken. Nooit te vrijblijvend afsluiten. De conclusies delen met de deelnemers en waar mogelijk duidelijke afspraken laten maken.

Er worden dagelijks talloze symposia, debatten en discussies gehouden. U heeft er zelf al heel veel meegemaakt en waarschijnlijk ook een aantal georganiseerd.
Dat kan heel simpel door een aantal mensen om een tafel te zetten en ze te laten discussiëren. Het kan ook uitgebreider in een grote zaal, met presentaties en een debat met het publiek.
Voor welke vorm u ook kiest, het is ontzettend belangrijk om een dagvoorzitter of een discussieleider te hebben die de mensen kan boeien en het verloop van de dag goed onder controle heeft.
Bij alle sessies die ik heb mogen presenteren is dat mijn uitgangspunt geweest.
Ik ben in mijn element als er levendigheid ontstaat. Ik breng humor in de discussie en geef energie aan de aanwezigen.
Ik ben ALTIJD betrokken bij het onderwerp en de deelnemers. Ik geloof niet in vrijblijvendheid. Mensen moeten niet naar huis gestuurd worden met oppervlakkige conclusies.

Werkwijze

Als u overweegt wie u wilt inhuren voor uw bijeenkomst, bedenk dan hoe belangrijk het is dat uw dagvoorzitter of moderator vanaf het begin betrokken is bij de planning. Hij of zij is op de dag zelf degene op wie alle ogen gericht zijn, in feite uw visitekaartje.
Bespreek daarom met elkaar de indeling van het programma, de keuze van de sprekers, de locatie, de discussievorm, ja zelfs de catering. Door dit vanaf het begin goed met elkaar af stemmen, is de helft van het succes van uw dag al verzekerd.
Ik werk het liefste op die manier. Als ik voor uw genodigden sta, wil ik weten met wie ik te maken heb en wat ik ze kan bieden.

Werkvormen

Er zijn heel veel verschillende manieren om een boeiende dag te maken.
Als u wilt discussiëren met een groep mensen en graag resultaat wil, kan dat d.m.v. een rondetafelgesprek. Maar u kunt ook kiezen voor een Lagerhuisdebat, waarbij de deelnemers onder aanvoering van de debatleider op het scherp van de snede met elkaar in discussie gaan. Of wat dacht u van de Vissenkom, waarbij een kleine groep centraal staat en de andere aanwezigen als een Grieks koor commentaar leveren.
Sprekers kunnen zeer deskundig zijn op hun terrein, maar missen soms het vermogen om hun gehoor te boeien. U kunt de dagvoorzitter hen een interview laten afnemen. Dat breekt het programma en verhoogt de kans op aandacht voor het onderwerp.

Totaalprogramma

Hoe ambitieuzer de bijeenkomst is, hoe meer mensen erbij betrokken worden.
Ook daar kan ik desgewenst behulpzaam bij zijn.
Wilt u een coachingsonderdeel in uw programma opnemen of uw sprekers goed voorbereid laten aantreden? Als presentatiecoach kan ik daar bij behulpzaam zijn.
Wilt u naar aanleiding van uw bijeenkomst een communicatietraject starten? Of wilt u een aparte catering? Ik ken uitstekende specialisten op veel gebieden. Aarzel niet om bij de planning daar vragen over te stellen.

 

Klik hier voor referenties